Călătorie spre satul indienilor

Din sala plină de lumină și de culoare se strecoară ușor acordurile unei melodii, peste care vocea blândă a instructorului așterne o poveste. Elefănțeii sunt ochi și urechi, curioși să afle care vor fi mișcările următoare pe care le vor face.

Pentru aproape o oră au uitat de tabletă, de telefonul de mobil, parcă nici la „desene” n-ar mai vrea să se uite, iar eroii preferați stau într-un colț, îmbufnați că au fost abandonați și că nimeni nu i-a invitat să ia loc pe covorașe și să facă și ei exerciții.

IMG_4110Copiii de la clubul nostru au aflat câteva lucruri despre yoga, despre care Lavinia, instructoarea lor, le-a spus că nu este nicio religie și niciun sport.

Yoga provine din India și este un sistem de mișcare care a dobândit girul timpului. Vechi de câteva mii de ani, s-a dezvoltat în permanență. Ca elemente de bază are exerciții ce imită animalele, respectiv serii ale acestora și variante îngreunate. Pentru adulți, foarte multe stiluri de yoga oferă o dezvoltare permanentă. Pentru copii se diferențiază în funcție de etapele de dezvoltare. Există variante de yoga pentru grădiniță (copii mici și copii mari de vârstă preșcolară), yoga pentru școlari (elevi mici și mari) și yoga pentru adolescenți.

În centrul orelor de yoga pentru copii se află mișcarea, dar fiecare moment este plin de poveste și joc. Valorile micuțului sunt construite de povestea care le-o spune instructorul și de aceea acordă o mare importanță cadrului de basm, la fiecare oră. Practic, elefănțeii au învățat să facă unele mișcări, s-au jucat și au ascultat o poveste în același timp.

Chiar dacă nu ne place, stilul de viață actual al copiilor este foarte sărac în mișcare, ei fiind captivați de televizor, calculator, de jocurile pe telefon, de o puzderie de jucării. Părinții au joburi foarte solicitante, care le rup din timpul, grija și atenția pentru clipele de joacă ale copilului. Acest mod de viață influențează foarte mult dezvoltarea celor mici și explică faptul că tot mai mulți prichindei au deficit de atenție, manifestări emoționale exagerate uneori, o încredere și o stimă de sine scăzute. Ei bine, prin yoga, aceste aspecte neplăcute dispar.

Orele de yoga se corelează foarte bine cu activitățiile de la afterschool, în primul rând cu cele dedicate anotimpurilor, apoi cu zilele importante ale anului și cu sărbătorile, fiecare cadru de poveste fiind construit cu migală.

O oră de yoga are tipicul ei, o ordine foarte clară – după ce se așează și se salută, copiii fac exerciții de încălzire, de întindere și îndoire. În funcție de tema și dispoziția copiilor pot urma serii de exerciții care asigură o ținută corectă, mișcări ample care imită animalele, exerciții de încrucișare și separare a membrelor, exerciții care ajută la dezvoltarea sistemului nervos, rostogoliri, rotații, sărituri, exerciții de concentrare, jocuri pentru dezvoltarea inteligenței emoționale, ora încheindu-se cu relaxare și exerciții de respirație.

Mișcările corecte ale copiilor sunt ghidate de instructor, care spune poezii, cântă, povestește. Privindu-i pe elefănței, nu putem spune decât că au fost încântați, mulți dintre ei întrebând când va mai reveni Lavinia.

Lavinia Dumitrescu este certificată ca instructor de yoga pentru copii de către Yoga Alliance (USA).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s