Cititul și jocul

Dansăm şi citim, învăţăm şi povestim

La Clubul de lectură avem un joc foarte frumos. Se numeşte „Cărțile muzicale” şi este foarte uşor de făcut. Avem nevoie de scaune în număr egal cu cel al copiilor, care sunt aşezaţi în cerc. Fiecare scăunel primeşte în grijă o carte primită la Clubul de lectură, prin amabilitatea Asociației Curtea Veche, apoi profesorul are grijă de ambient. Imediat ce muzica se aude din boxe, copiii încep să danseze, deplasându-se în jurul scaunelor. Când acordurile încetează, elevii se așază pe scaun și încep să citească un fragment, la alegerea lor, din cartea în dreptul căreia s-au oprit. Timp de câteva minute, liniştea cuprinde încăperea, apoi se aude din nou muzica şi reîncepe dansul în jurul scaunelor.

21686230_1141366342632245_8441039335282194566_nCu cât sunt mai multe momente de lectură, cu atât elevii vor afla cât mai multe despre fiecare carte şi se vor bucura de basme, poezii şi alte scrieri. Discuţiile ulterioare sunt foarte importante şi arată cât de mult au reţinut copiii din cărţile pe care le-au descoperit. Care i-au părut mai interesante? Ce anume l-a amuzat, l-a intrigat, l-a nedumerit? Cine era personajul? Ce legătură ar putea fi între fragmentul citit și titlu? Cui i-ar mai recomanda această carte?”, ar fi doar câteva întrebări la care copilaşii ar trebui ofere răspunsuri.

Copiii au fost foarte încântaţi de noul joc. Deşi se numeşte Scăunele muzicale , eu l-am reinterpretat numindu-l Personajul secret. După ce le-am explicat regula jocului, copiii erau curioşi să vadă pe ce scaun vor nimeri, dacă şi colegii vor desluşi din ceea ce ei vor explica despre ce carte şi despre ce personaj este vorba. Au fost dornici să repetăm jocul de câteva ori. Am îmbinat în felul acesta mai multe tehnici: lecturarea, exprimarea şi povestirea orală a fragmentului parcurs, jocul, creativitatea şi memoria. Copiii au fost nevoiți să ţină cont de scaunul ocupat anterior şi să nu se aşeze pe el”, ne-a povestit unul dintre îndrumătorii copiilor.

Clubul de lectură este opționalul la care participă absolut toți copiii înscriși în programele noastre, iar pentru acesta nu se percep costuri suplimentare. Întreaga ofertă a cursurilor propuse de club de Elefantelul curios, găsiți detalii aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s